Kürsübaşı Geleneği eski harput evlerinde özellikle kış mevsiminde soba görevi gören özel olarak düzenlenmiş kürsü etrafında ısınmak ve bu esnada sohbet etmek, eğlenmek amacıyla bir arada bulunulmasına kürsübaşı denilir.“Kürsübaşı” günümüzde Harput kültürü olarak algılanmaktadır.
Açık havada ve genellikle yemek ocaklarında yakılan ağaç kömürü ateşi carıtlarla (ateş küreği) bu mangallara konulur ve dayanmak için de üzerleri külle kapatılırdı. Bu ateş, soğuğun şiddetine göre 10-12 saat kadar kürsüyü ve kürsü başlarını hamam gibi ısıtır ve sıcak tutardı. Kürsünün kendisinden ziyade Kürsübaşı diye bilinen ve bu isimle anılan toplantılar, sohbetler, ziyafetler, yarışmalar, müzikli eğlenceler, halk hikayeleri anlatımları gibi kültür hayatımızda önemli yeri olan konuların işlenmesi ve günümüze kadar gelmesi önemlidir.
Kürsübaşları geleneksel kültürel unsurlarının günümüze aktarılmasında önemli bir fonksiyonu yerine getirmiştir. Somut olmayan kültürel mirasın korunması amacıyla; Kültür ve Turizm Bakanlığı,Türkiye’deki sohbet toplantıları konusunda bir çalışma yapmıştır. Elazığı Valiliğimizin de katkılarıyla Elazığ-Kürsübaşı geleneği, Şanlıurfa- Sıra geceleri ve Balıkesir Barana geceleri hakkında bir dosya hazırlanarak Dünya Kültür mirası listesine alınması talebiyle UNESCO’ya sunulmuştur.UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi gereği 2010 yılı Ekim ayında Kürsübaşı geleneğimiz UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI temsili listesine kabul edilmiştir. (kaynak kültür bakanlığı)