Feyzi Özcan

AHİLİK HAFTASI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ahi Evran tarafından Selçuklu Devleti zamanında kurulmuş esnaf ve dayanışma teşkilatı olan ve Günümüzdeki ticaret ahlakı ve esnaf dayanışmasının mimarı olan bu teşkilat yapısını korumak ve yaşatmak hepimizin ortak amacı olmalıdır.

Ahi’nin sözlük manası “kardeşim” demektir. Biz Elazığlılar olarak ahilik haftası anma vesilesi farkındalık yaratmak için Elazığ esnafımızın Ahlak ve kültürünü anlatmalı ve ulaştığımız her her yere anlatmalıyız.

Ulaşım ve iletişimin inanılmaz boyutlarda geliştiği günümüzde, çılgın bir kapitalist sistem dünyamızı istila etmekte. Bu ekonomik düzende tüketim esas alınmış, emek sömürülmus ve ahlak geri plana atılmistir. Türk-İslam medeniyeti köklerinde bulacağı değerlerle bu düzene yeni bir başkaldırı ortaya koyabilir. 

Bunun en güzel örneği ahilik sistemidir. 

Ahilik sisteminin günümüz dünyasına çok iyi katkıları olacaktır.

Öncelikle vakif ve dernekler aracılığıyla sosyal sorumluluk alanında topluma büyük destek sağlanmıştır. Sosyal yardımlar yapılmış ve imar faaliyetlerinde bunulmustur. 

Ahilikte kanaatkar olmak esastır. Sınırsız tüketim isteği insanın da tükenmesi demektir. 

Bunun izlerini günümüzde hala görmekteyiz. 

Bazı esnaf lokantaları belli bir sayıda yemek çıkarır. Ve bu yemek bitince tekrar yemek yapmaz ve dükkanı kapatır. Bu kanaatkarlik insanlara boş zaman bırakabilmekte ve böylece yipranmalarini engellemektedir. 

Ayrıca ahilik mesleki eğitimi esas alır. Yanısira din ve ahlak eğitimi de verilir. Bu durum günümüz eğitim ve istihdam politikalarına ışık tutabilir. 

Ahilik baciyani Rum örgütünü kurarak kadınların da topluma aktif bir şekilde katılımının önünü açmıştır. 

Bizim şehrimiz Elazığ’da esnaflık babadan veya ustadan öğrenilir. Esnaf demek sözüne itibar edilen, güvenilir, iyi ahlaklı, yardımsever ve cömert demektir. Dolayısıyla şehrimizde esnaf olmak bir övünme kaynağıdır. Öyleki şehrimizde insanlar bir kuyumcu veya müteahhide güvenerek bütün birikimlerini teslim edebilmektedir. Hem de hiç bir senet ve belge olmadan. 

Ayrıca şehrimizde esnaflar kendi isyerlerinin önünü temizlemektedir. 

Zor duruma düşen komşuları için kendi aralarında yardım toplamaktadırlar. 

Ilimize gelen depremzedelerden birçok esnaf tarafından para alınmadığı çok sık işittigimiz bir husus. Bunu övünmek için söylemiyoruz. Bu iyiliğin yayılması için söylüyoruz.

AHİLİK HAFTASI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Elazığlılar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin