Feyzi Özcan

Nerede bir Elazığlı ses verirse sekiz köşeli kasketlerimizle yanındayız

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan kentlerde aile ve akrabalık bağları eski işlevleri yerine getiremediği için insanlar daha çok kişisellikten uzak ilişkiler içinde yalnızlığa itilmiştir. İnsanlar kentteki yalnızlığın ve anlamsızlığın üstünden gelecek önlemler almaktadırlar.

 Birbirini tanımayan insanların yaşadığı kentlerin halkını yığın olmaktan çıkaracak, insanların bir birine yabancılaşmasını önleyecek en önemli örgütlenme dayanışma ve kültürel amaçla kurulan derneklerdir. Kişiler, bu şekilde kentlerin dev yapısı karşısında benzer görüşler paylaşan Hemşehrileleri ile bir bağ kurarak bir araya gelir, kendisini korur ve yalnızlıktan kurtulur .

Cemaat yapısı taşıyan kırsal bölgelerde, hakim olan duygunun “biz” olması, bireylerin birbirine bağlı ve ortak noktada buluşan duygularının olması, yardımlaşmanın en üst seviyede olması, bireylerin kendilerinin yalnız olmadığını hissetmesini sağlar. Kırsal kesimdeki toplumsal örgütlenme; dayanışma ve güven, karşılıklı yükümlülükler ve sorumluluklarla bağlı ilişkilere dayanır. Kentlerde kişiler ayakta kalabilmek ve kırsaldaki hayatlarından daha iyi hayata kavuşabilmek için en yakınındakilerle dayanışmak zorundadır. Çünkü yeni kentlinin birden bu yeni ortama ayak uydurması mümkün değildir.

 Kentte yaşayanın da memleketine özlemini dindirmek için Memleketine gidememesi sonucu derneklere ihtiyacı artırmıştır. Bu dayanışma ihtiyacını insanlar kurdukları dayanışma dernekleri vasıtasıyla gidermekte ve cemaat tipi toplumsal örgütlenmelerini kent yaşamı içinde hemşehri dernekleri vasıtasıyla sürdürmektedirler.

Kente gelenler yada kentte tutanmaya çalışanlar iş ve konut bulabilmek, ekonomik problemleri azaltabilmek  Yada bürokraside bir işini çözebilmek için ve de kendi kültürlerini koruyabilmek adına bir araya gelerek, dernek ya da vakıf benzeri örgütlenmeler altında hemşehri dayanışmasını kurmak zaruri ihtiyaç olmaktadır.

Bu ve benzer ihtiyaçlar ile kurulan hemşehri derneklerinden biri olan Derneğimiz olgunlaşmaya gelişmeye ve büyümeye devam etmektedir.

Nerede bir Elazığlı ses verirse sekiz köşeli kasketlerimizle onun yanında bitiveririz.

Nerede bir Elazığlı ses verirse sekiz köşeli kasketlerimizle yanındayız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Elazığlılar ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin